пятница, 3 октября 2014 г.

Магія трав: Шавлія

Привіт, мої хороші!
У мережі знайшла цікаву статтю про шавлію. Її вплив на жіночий організм. Ділюся і дякую авторці.



Шавлія для жінок можна умовно розділити на дві категорії: загальнозміцнюючу дію і виготовлення косметологічних засобів.
Шавлія чинить загальнозміцнюючу дію в клімактеричні періоди, коли зовнішній вигляд жінки особливо чутливий до гормональних змін. В цей час організм припиняє виробляти деякі гормони, і їх відсутність компенсує рослинний естроген, що міститься в цьому чудовому луговому рослині. В результаті організм переживає менший стрес і перебудова метаболізму чинить менший вплив на стан шкіри. Користь шавлії ще й у тому, що жінка відчуває себе впевненіше і її психіка спокійніше, що знижує ймовірність появи зморшок, викликаних неврівноваженим емоційним станом.

Одночасно шавлія справляє специфічний вплив. Містяться в його листі фітогормони близькі за складом до природних жіночих гормонів. Ще в давнину було помічено, після застосування компресу з цієї рослини або обробки його відваром шкіри, вона стає значно ніжніше і здоровіше. Всього кілька таких процедур за рахунок стимуляції природних функцій шкіри розгладять вікові зморшки.

Також в косметології використовується антибактеріальний ефект шавлії. Невелика кількість його екстракту додають в мазі і креми, які використовуються при запаленнях шкірного покриву. Масло шавлії також нормалізує роботу сальних залоз, завдяки чому вугри та висипання на шкірі швидко зменшуються і зникають. Так що антисептичні властивості цієї рослини будуть корисні не тільки при кашлі та інфекційних захворюваннях, але і для догляду за своєю шкірою.
Рецепти з шавлії
Лікарі-косметологи радять використовувати екстракт шавлії (настої, відвари) для зупинки запальних процесів і регенерації шкіри. Звичайні косметологічні засоби, в яких використовується витяг з цієї рослини, допомагають нормалізувати обмін речовин на рівні клітин шкіри, тонізують її і роблять більш свіжою. Після декількох курсів повертається здоровий вигляд, зникає сухість, розгладжуються зморшки, шкіра стає ніжнішим.

Масло шавлії
У домашніх умовах також можна приготувати настояне масло шавлії, оскільки для екстракції ефірних речовин використовується складна технологія. Але користь шавлії у формі настояного масла досить велика, так що не варто сумувати. Для приготування використовують свіже листя і пелюстки. Їх попередньо подрібнюють і заливають оливковою або ріпаковою олією в ємності, що герметично закривається. Рослинну масу засипають на третину посудини, масло - під горлечко. Ємність зберігається в теплому місці, поки масло не вбере ароматичні речовини (1-2 тижні). Після цього листя і пелюстки можна замінити новими, повторивши процедуру 2-3 рази. Під час настоювання масло шавлії корисно струшувати 1-2 рази в день. Готове масло отцеживается і розливається в щільно закривається посуд і використовується в якості живильного крему для шкіри рук та обличчя.

Одночасно з лікувальним і косметологічним ефектом можна отримати кілька неймовірних бонусів. Маслом шавлії можна користуватися для розігріву м'язів перед тренуваннями або заняттями в спортзалі, при цьому шкіра краще виносить розтягування. Ще один додатковий ефект прихований в ароматичних речовин рослини. Ефірне масло шавлії відлякує комарів, тому для виїзду на природу вам буде достатньо одного косметичного засобу, що захищає шкіру на всіх фронтах.

Маска для в'янучої шкіри
Подрібніть 2 ложки листя шавлії, залийте окропом і поставте на 30 хвилин на водяну баню. Отриманий відвар повинен трохи постояти, після чого його потрібно відцідити через рушник, складене з декількох шарів марлі. У настоянку шавлії додають трохи лимонного соку і 1 чайну ложку меду. Щоб мед зберіг максимум цілющих властивостей, температура відвару повинна бути не більше 40 градусів, за цим показником визначається час настоювання відвару.

Складаємо в кілька разів марлю, яка використовувалася для проціджування відвару, щоб отримане рушник повністю закривала обличчя. Змочуємо у відварі марлю і кладемо на обличчя, накриваючи зверху сухим рушником. Приблизно через 20 хвилин ніжно змиваємо шкіру теплою водою і наносимо зволожуючий крем. Цим же відваром варто протерти шию і зону декольте. Це підтримає тонус шкіри і дозволить уникнути різких переходів її зовнішнього вигляду.

Косметичний лід
Екстракт шавлії часто використовують для зняття кіл під очима. В домашніх умовах перед сном шкіру навколо очей обробляють відваром, за аналогією з описаною вище маскою. Також можна виготовити косметичний лід.
Заварене листя відстоюють, відціджують і розливають у формочки для льоду. Холодні кубики самі по собі тонізують і стимулюють шкіру, а якщо для льоду використовується настоянка шавлії, виходить подвійний ефект.

Шавлія для рук і нігтів
Шкіра рук найбільше піддається агресивним впливам, тому вона грубіє і починає лущитися. Також, руки найчастіше вступають у контакт з поверхнями, на яких можуть бути бактерії і грибки. У цих випадках знадобиться тонізуючу і антисептичну дію шавлії. Що в ньому містяться дубильні речовини та ефірні олії швидко призводять шкіру в нормальний стан, одночасно захищаючи її. Також відома користь шавлії для запобігання розшарування нігтів, тому при обробці шкіри рук не варто пропускати ділянки нігтів.

Шавлія для волосся
Містяться в фітонциди шавлії, вітаміни, органічні кислоти, ефірні масла і дубильні речовини будуть корисні і для волосся. У домашніх умовах з цієї рослини можна робити відвари і настоянки для зміцнення волосся, поліпшення їх зовнішнього вигляду і додання блиску. Також шавлія для волосся - це ефективний засіб проти лупи.


Відвар шавлії для зміцнення волосся
Відвар шавлії зміцнить волосяні цибулини, зупиняючи випадання волосся, а самі волосся стануть міцними і блискучим.
2 столові ложки сухої трави шавлії заливають 300 мл гарячої води. Відвар настоюється близько 30 хвилин, після чого його відціджують і використовують для ополіскування волосся.
Після процедури ополіскування волосся бажано не віджимати і не промивати водою. Найкраще обгорнути їх вологим рушником і потримати в такому стані 30 хвилин.

Настій шавлії від лупи
На 1 літр води використовується 100 грам шавлії. Злегка подрібнений шавлія зсипають в термос і заливають окропом, залишаючи на ніч. Проціджений настій використовується для обробки шкіри голови і ополіскування волосся.

Після ополіскування волосся можна сушити феном, також бажано не змивати відвар.

http://stopbolezni.net/likuemo-prurodoy/5848-chavlia-dla-ginok.html

By Oxy ;)

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Нам очень приятны Ваши отзывы и комментарии! Спасибо!